Diyabetli Bireyler Egzersiz Sırasında Ve Sonrasında Ne Tür Sorunlarla Karşılaşabilir? Diyabetli Bireylerde Egzersizin Bırakılmasını Gerektiren Belirtiler Nelerdir?

Diyabetli bireyler egzersiz sırasında ve sonrasında ne tür sorunlarla karşılaşabilir?

“Egzersiz sırasında karşılaşılan sorunlar ön planda ayak ve kalple ilgilidir. Bir de hipoglisemi riski vardır. Hipoglisemi riski özellikle insülin kullanan bireylerde, insülinin maksimum etkisiyle egzersizin çakıştığı durumlarda ortaya çıkar. Bu durumlarda yapılması gereken şey, egzersiz öncesinde veya sırasında karbonhidrat alınmasıdır. Kalple ilgili sorunlar sadece diyabetli bireylerde değil, aslında egzersiz yapan herkeste ortaya çıkabilir. Önlem olarak da egzersiz programına başlamadan önce hekimle hastanın oturup iyi bir program yapması ve kalp hastalığı riskini incelenmesi gerekir. Ayak ülserleri de unutulmamalıdır. Ayak ülserleri, doğru ayakkabı seçimiyle ve doğru egzersizle rahatlıkla ortadan kaldırılabilecek bir sorundur.”

Diyabetli bireylerde egzersizin bırakılmasını gerektiren belirtiler nelerdir?

“Egzersiz sırasında fenalık hissi, göğüs ağrısı, aşırı terleme ve bulantı, kusma gibi faktörler egzersizin bırakılmasını gerektirir. Çünkü bu faktörler bir kalp sorununun ya da bir metabolik sorunun habercisi olabilir. Bu durumda egzersiz bırakılmalı, kişi dinlenmeye çekilmeli ve mümkünse bir sağlık personelinden yardım istenmelidir.”