Sizden Gelen Sorular


Soru:

74 yaşındayım. Beş yıldır emekliyim.30yılı aşkın şeker hastasıyım. Uzun yıllardır cinayet büroda çalıştım, çok stresli işim vardı. Şekerimi tedaviye hap ile başlamışken sonraları insüline döndük.A1C oranım hep normaldi. Ancak emekli olduktan sonra eklenen insülin ile birlikte beslenmeme çok dikkat etmeyince yükselmeye başladı. Dört yıl önce ayağımda yaralar oldu. Girift yapıldı, iyileştim. 2 yıl önce göz dibi kanamam oldu, bir gözümü kaybettim ancak doktorlar göz kaybımı şekere bağlamadılar. Şuan her şey yolunda gözükse de çok sinirliyim. Doymama hissimi ve ruh halimi kontrol edemiyorum. Şeker hastalığının psikolojimde etkisi var mı? Ne yapmamı önerirsiniz?

Cevap:

Şeker düzeylerinin normal sınırlar içinde seyretmemesi ruhsal denginizi olumsuz etkiler. Özellikle de sık düşmeler yaşıyorsanız sinirlilik hissetmeniz çok doğaldır. Yapılması gereken ani düşme ve yükselmelerin önüne geçmektir. İnsülin kullanan diyabetlilerin şekerlerini titizlikle takip etmeleri ve insülin dozlarında gerektiği zamanda ve gerektiği şekilde değişiklik yapmaları şarttır. Özellikle de doyma hissinizi kontrol edemiyor olmanız, gereğinden fazla insülin yaptığınızı ve sık hipoglisemiye girdiğinizi düşündürüyor. Doktorunuzu mutlaka danışın.


Soru:

22 yaşındayım. Beş yıldır tip 1 diyabetliyim. Bir yıldır insülin pompasına başladım. Ama doktorumun başka bir şehre tayini çıktı. Kendimi ortada bırakılmış gibi hissediyorum. İnsülin pompası ve karbonhidrat hesabı ile ilgili bilgileri nereden alabilirim? Nasıl bir yol izlemem gerekiyor, yardımcı olursanız sevinirim.


Cevap:

Türk Diyabet Cemiyeti’nin eğitim merkezi olan DOFEM’den gerekli desteği alabilirsiniz. Lütfen arayın:0216 326 43 96 


Soru:

Çorum’da yaşıyorum. 5 yıllık diyabetliyim. Bacaklarıma insülin yapıyorum ama insülin yaptığım bölgelerde şişlikler oluştu. Hastanede insülin yerimi değiştirmemi söylediler, koluma yapmaya başladım ama bacaklarımdaki şişliklerim geçmedi. Bunun bir tedavisi var mısır? Ne yapmam gerekiyor?


Cevap:

İnsülin yapılan bölgelerde yağ doku artışına bağlı şişlikler oluşabilir. Sürekli aynı noktaya enjeksiyon yapılması lipohipertrofi adı verilen bu durumun gelişmesine zemin hazırlar. Lipohipertrofi sağlık açısından herhangi bir risk oluşturmaz ama insülin için artık bu bölgelerin kullanılmaması gerekir. Şişlikler zaman içinde azalır, ancak tamamen geçmeyebilir. İnsülini hep kolunuza uygularsanız lipohipertrofi oluşabilir. Bu nedenle enjeksiyon yerini sürekli değiştirmeniz gerekir


Soru:

25 yıllık tip 1 diyabetliyim. Son beş yıldır ilaçla nöropati tedavisi görüyorum. Geceleri beni zorlayan huzursuz bacak sendromu gibi durumlarım oluyor, buna alıştım ama bazen kasılarak kalkıyorum. Kramp geldiği zaman parmaklarımın yukarı kalkması uzun süre geçmiyor. Ne yapmamı önerirsiniz? Tek tarafta nöropati yaşarken diğerine de geçti gibi. Nöropati sol ayaktan sağ ayağa da geçebilir mi?


Cevap:

Nöropati tek taraflı değildir, her iki bacağı ve ayağı simetrik olarak tutar. Krampların önlenmesinde magnezyum kullanımından ve egzersizden yarar göreceksiniz. Huzursuz bacak sendromunun da tedavisi mümkündür. Bu konuda bir nöroloji uzmanı ile görüşmenizi öneriyorum.


Soru:

3 aylık hamileyim. Son zamanlarda hamilelere şeker yüklemesi yapılsın/yapılmasın tartışmalarından dolayı kafam karışmış durumda. Sizin bu konuya yaklaşımınız nedir? Ben bu yüklemeyi yaptırmalı mıyım? Yaptırırsam bebeğim zarar görür mü?


Cevap:

Tüm gebelerin gebeliğinin 24. İla 28. Haftası arasında yükleme testi yapılması şarttır. Yükleme testinin bebeğe veya anneye hiçbir zararı olmadığı gibi eğer gebelik diyabeti varsa tanı koymanın tek yoludur. Testin yapılmaması tanının atlanması ve bebeğin zarar görmesi demektir. Test son derece yararlıdır; riski artırmaz, tam tersi riski önler. 



Soru:

Kızım 22 yaşında Tip 1 diyabetli. Ne söylesem beni dinlemiyor, acıkmadığını söyleyerek ara öğün tüketmiyor. Bunun bir sakıncası var mı?


Cevap:

Tip 1 diyabetlinin ara öğün tüketmesi zorunlu değildir. Ara öğün ancak uzun etkili insülinin zirve etkisi yapabileceği saatte denk gelecek şekilde gece yatarken alınmalıdır. Bunun dışında gün içinde ara öğün alması Tip 2 diyabetlilerde olduğu gibi zorunlu değildir. Ancak bu konuda kesin kararı hekim ve hastanın birlikte vermesi gerekmektedir. Yaşam tarzına uygun insülin ve beslenme planı uygulanmalıdır.


Soru:

Menapoz, diyabeti etkiler mi?

Cevap:

Evet. Menapoz döneminde hormon düzeyi ve dengesinde değişiklikler, kan şekerinin kontrolünü zorlaştırabilir. Diyabetli kadınlar erken dönemde menapoza girebilecekleri gibi, bunun sonucunda kalp ve damar hastalığı riski de artabilir.

Soru:

Diyabetim olduğunu diş doktoruna söylemeli miyim?

Cevap:

Evet. Diyabetli olduğumuzu diş doktoruna söylemeli, kullandığımız ilaçlar hakkında bilgi vermeliyiz. Kan şekeriniz dengede değilse diş ve ağzıla ilgili aciliyeti olmayan tedavileri ertelemekte fayda var.

Soru:

Babam yıllardır Tip 2 diyabetli. Beslenmeme dikkat edip kilomu normal tutarsam gelecekte şeker hastası olmamı engelleyebilir miyim?

Cevap:

Tip 2 diyabet riskini azaltmanın yolu, her gün yarım saat egzersiz yapmak ve kiloyu normal sınırlarda tutmaktır. Egzersiz ve doğru beslenmenin gelecekteki diyabet riskini %60 azalttığını biliyoruz.

Soru:

10 yıllık diyabetliyim ve ilaç tedavisi görüyorum. Sabah açlık kan şekeri değerlerim 160-200mg/dl arasında değişiyor; akşam yemeğime dikkat etmezsem 180 mg/dl, edersem 150-160 civarı seyrediyor. Benim gibi ilaçla diyabet tedavisi sürdürenler ne zaman insüline geçmeli?

Cevap:

Şekerinizin son üç aylık ortalamasını gösteren HbA1c değeriniz önemli, eğer ortalamanız %7'nin üzerindeyse haplarınızın bir kısmı bırakılarak akşam uzun etkili insülin gerekir. Kan şekerinizin ölçümlerinize davem edin. Açlık kan şekeriniz 80-120 mg/dl arasında olacak şekilde hekimiz gerekirse bu insülin dozunu arttırabilir.

Soru:

Şeker hastalarının kesinlikle uzak durması gereken sebze ve meyveler nedir?

Cevap:

Şeker hastaları için yasak olan herhangi bir sebze ve meyve yoktur. Her türlü sebze ve meyveyi tüketebilirsiniz. Yediğiniz miktar ve kullandığınız ilaçlarla öğün zamanınızın ilişkisi önemlidir. Sağlıklı beslenen bir diyabetlinin herhangi bir vitamin ya da mineral desteğine ihtiyacı yoktur.

Soru:

Diyabetojenik nedir?

Cevap:

Diyabete neden olan anlamındadır. Örneğin bazı ilaçlar kan şekerinin yükselmesine ve dolayısıyla diyabete neden olur


Soru:

Babamın hipertansiyon ve gizli şekeri var. Beni bekleyen potansiyel tehlikeler nelerdir? Nelere dikkat etmeli ve hangi sıklıkta tetkiklerimi yaptırmalıyım?

Cevap:

Şişmansanız diyabet ve hipertansiyon riskiniz yüksektir. Düzenli egzersiz yapmalı ve ideal kiloda olmaya çalışmalısınız. Sizin durumunuzda yılda 1 kez ölçülen kan şekeri diyabet tanısı için yeterlidir, 100'ün altında olan değerler normaldir. Bunun yanında yılda bir kez tansiyonunuzu ölçtürmelisiniz, normal tansiyon değeri 120/70 mmHg olmalıdır.

Soru:

Diyabet hastalarında görülen sindirim sorunları nelerdir?

Cevap:

Uzm. Dyt. Ceren Yolaçan İşeri anlatıyor


Soru:

Diyabet cinsel yaşamı etkiler mi?

Cevap:

Prof. Dr. Bülent Alıcı anlatıyor.


Soru:

Diyabetin iyi yönetilmesi göz sağlığı açısından neden önemlidir?

Cevap:

Op. Dr. Tekin Münir Ormancıoğlu anlatıyor.


Soru:

41 yaşında, 22 yıllık tip 1 diyabetliyim. İnsülin dozlarımın ayarlanmasına, diyet ve karbonhidrat sayımı ilkelerine uyfuğum için olsa gerek, göz, sinir sistemi, böbrek sağlığımda sorun yaşamadım. HbA1c değerlerim, grip olduğum dönemler dışında 7'nin üzerinde çıkmadı. Rutin tetkiklerim yanında, dikkat edip takip etmem gereken başka durumlar var mıdır?

Cevap:

HbA1c iyi gitse de gitmese de göz, mikroalbüminüri ve kalp açısından kontroller ile ayak muayenesi mutlaka yapılmalı. Sadece kan şekeri değerleri değil, LDL kolesterol ve tansiyona da özellikle dikkat edilmeli.

Soru:

İnsülin enjeksiyonu yapılan bölgede şişlik oluşmaması için ne yapılmalı?

Cevap:

Prof. Dr. Göksun Ayvaz anlatıyor


Soru:

20 yıllık Tip 2 diyabetliyim, ilaçla tedavi oluyorum. Adana’da yaşıyorum ve et ağırlıklı besleniyorum. En son tahlilimde kolesterol ve trigliserid değerim yüksek çıktı. Günde en az yarım saat yürüyüş yapıyorum, biraz da kilom fazla. Bu durumda endişelenmeli miyim, ne yapabilirim, ne önerirsiniz?

Cevap:

Diyabet, kolesterol ve trigliserid yüksekliği ile beraber olunca kalp damar hastalıklarının riski artar. Şekerle beraber yağlar da ilaçla tedavi edilmelidir. Beslenme düşük kalori ve düşük yağ içermelidir.

Soru: 32 yaşındayım ve 2 yıl önce diyabet teşhisi konuldu, insülin başlandı. Antepli olduğumdan tatlıya çok düşkünüm. Örneğin, 4 baklava yediğim oluyor. Kendimce değerlendirip ona göre insülin yapıyorum, bunun bir sakıncası var mı?A1c değerim 8,5.

Cevap: A1 c değeriniz, yani şeker değerleriniz yüksek, bunun nedeni de açık. Hem yağ hem de yüksek oranda şeker içeren baklava; şekerinizi yükselttiği gibi kilo aldırır yani kısa ve uzun dönemde zararlı bir yiyecektir. Baklava yiyip insülin yapmak bir çözüm değildir. Bu yaklaşım uzun zamanda size çok zarar verir.

Soru: Çikolata üreticisi bir firmada yöneticiyim ve diyabetliyim. Testlerimi düzenli yaptırıyor, dikkatli davranıyorum. Ürün tadımlarında sorun yaşıyorum. İşimi kaybetmek de istemiyorum. Ne önerirsiniz?

Cevap: Sürekli şeker kullanımı, özellikle çikolata gibi yağ ve şekerin birlikte olduğu yiyecekler hem kilo aldırır hem de genetik yatkınlık varsa diyabet riskini artırabilir. Diyabetli olduğunuzdan başka bir işte çalışmalı ya da tadım yapmamalısınız. Çikolatalı ürünlerin tadımında sorun yaşamamanız çok zor. Tadımlarda ürünün içerdiği karbonhidratı iyi hesaplayıp insülin yapınız ya da sıkıntı yaşıyor ve şekeriniz yükseliyorsa tadım yapmayınız.

Soru: Şeker hastalarında sık görülen el titremesinin bilimsel açıklaması nedir? El titremesinin başka nedenleri de olabilir mi?

Cevap: El titremesi ile şeker hastalığının herhangi bir alakası yoktur. El titremesinin tiroid rahatsızlığından nörolojik bozukluklara kadar pek çok nedeni olabilir. Eğer el titremesi varsa mutlaka bir hekime başvurun.

Soru: 26 yaşında, fazla kilosu olmayan 26 haftalık gebeyim. Ailemde hiç diyabetli yok ama ben de diyabet ortaya çıktı. Rutin OGTT testi sonuçları yüksek çıktı ve diyabet doktoruna gittim, diyet tedavisiyle takip edeceğini, sonuçlarına göre insülin kullanma durumu hakkında karar vereceğini söyledi. Diyabetim kalıcı hale gelir mi? Geçici ise doğumdan ne kadar sonra geçer ve bunu nasıl anlarım?

Cevap: Gestasyonel diyabet gebelik bitiminde tamamen normale dönebilir, prediyabet olarak devam edebilir veya kalıcı diyabet olarak seyredebilir. Hangi şekilde seyredeceği önceden kestirilememekte ancak doğum sonrası takiplere göre karar verilebilmektedir. Gebelik diyabeti öyküsü olan kişilerde tip 2 diyabet riski artmaktadır. Bu nedenle diyabet doktorunuz ile görüşerek, doğumdan sonra 6 hafta ile 6 ay arasında 75 g glukozlu OGTT yaparak risk değerlendirilebilir.


Soru: 15 yıllık tip1 diyabetliyim. Bacaklarımdaki soruna ateşli olan çeşidinden Necrobiosis Lipoidica Diabeticorum teşhisi kondu. El tırnaklarımda da soyulma var. Son 3 yıldır birçok destek almama rağmen tedavi edemedim.

Cevap: Necrobiosis Lioidica Diabeticorum, kötü şeker kontrollü hastalarda daha sık görülür. Tırnaklardaki bozukluk da benzer şekilde şeker düzeyinin yüksekliğiyle ilişkili olabilir. Diyabet konusunda deneyimi olan bir dermatolog ile değerlendirmenizi öneriyoruz.


Soru: Açlık kan şekerinin ortalamanın biraz üzerinde olması hangi tip diyabet riski taşıdığımızı gösterir? Kan şekerimizde bir dengesizlik olduğunu en iyi hangi belirtilerden anlarız?

Cevap: Açlık kan şekerinin ortalamanın değil fakat 100 mg/dl'nin üstünde olması Tip 2 diyabet riski taşıdığınızı gösterir. Kan şekerinde dengesizlik olduğunu gösteren çeşitli belirtiler vardır ama diyabetiklerde bu belirtilerin hiçbirine rastlanmayabilir, Tip 2 diyabet sessizce ortaya çıkabilir. Çok su içme, çok idrara çıkma, halsizlik, yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü, kas güçsüzlüğü, bulanık görme gibi belirtiler olabilir.


Soru: Üç çocuğumdan ortanca olanda Tip 1 diyabet var. Acaba diğer iki çocuğumda da diyabet ortaya çıkar mı?

Cevap: Kardeşte diyabet varsa öbür kardeşte olma riski, hiç olmayana göre yüksektir ancak bu risk ihmal edilebilir. Bu risk üzerine hayatınızı kurmayın, önlemek için yapılması gereken herhangi bir şey yoktur. Genel Tip 1 diyabet riski, Tip 2 diyabete kıyasla çok düşüktür.


Soru: Hızlı insülin enjeksiyonu ile yemek saati ayarına neden dikkat etmeliyim?

Cevap: Prof. Dr. Hasan İlkova yanıtlıyor...


Soru: Diyabetik nöropati gelişimi, diyabet hastalığının süresi ile ne ölçüde ilişkilidir?

Cevap: Prof. Dr. İlhan Satman yanıtlıyor...


Soru: Morbid Obezite nedir?

Cevap: Uzm. Diyetisyen Ceren Yolaçan İşeri yanıtlıyor...


Soru: Diyabetik nöropati, nedir? Bacak ve ayaklarda görülen belirtileri nelerdir?

Cevap: Prof. Dr. Zeynep Oşar Siva yanıtlıyor…


Soru: Stres diyabete neden olabilir mi?

Cevap: Prof.Dr. Zeynep Oşar Siva yanıtlıyor.


Soru: İnsülin direnci teşhisi konmuş birinin ekmek tüketimi nasıl olmalıdır?

Cevap: Tam tahıllı veya çavdar ekmeği gibi lifli ekmeklerin tüketimi insülin direnci olanlarda daha yararlıdır ama beyaz ekmek tamamen yasaktır diye bir kural yok. Tüketilen miktar önemlidir. Kaç dilim ekmek tüketilmesi gerektiğini kiloya ve Beden Kitle İndeksine göre diyetisyen planlayacaktır.


Soru: Diyabet hastalarının cilt şikayetleri nelerdir?

Cevap: Prof. Dr. Ertuğrul Aydemir anlatıyor.


Soru: Diyabetli bireyler oruç tutabilir mi?

Cevap: Prof. Dr. Hasan İlkova yanıtlıyor


Soru: Sürekli cilt altı infüzyonu – SCII, nedir? Kimlere uygulanır?

Cevap: Prof. Dr. Oğuzhan Deyneli anlatıyor

Soru: Çölyak hastalığının diyabetli bireylerde daha çok görüldüğü söyleniyor. Bu doğru mudur?

Cevap: Çölyak hastalığı gerçekten de Tip 1 diyabetli bireylerde sık görülmektedir. Tip 1 diyabetli bireylerde mutlaka çölyak da aranmalıdır.


Soru: Merhaba, 32 yaşında 3 yıllık Tip 1 diyabet hastasıyım. İnsülin pompasını nasıl alabilirim? Doktoruma danışıp yazdırarak mı? İnsülin pompasını kimler kullanabilir sadece şeker düzeyi ya da HbA1C'si yüksek çıkanlar mı? Bu konuda tavsiyeleriniz nelerdir?

Cevap: Her Tip 1 diyabetli insülin pompası kullanabilir ancak bu kararı hekim vermelidir. Kesinlikle hekim kontrolü, onayı olmalıdır. Geri ödenmesinin büyük bir kısmı devlet tarafından karşılanmaktadır, fakat endokrinoloji bölümünden rapor çıkartmak şartıyla...


Soru: Oğlum hep koldan insülin oluyor, başka yerden yapmak istemiyor. Bu konuda ne yapabilirim?

Cevap: İnsülin enjeksiyonu yaparken bölgeyi düzenli değiştirmeliyiz. Oğlunuzun yaşını belirtmemişsiniz, iğneyi yaptığı yeri değiştirmek istemiyorsa bir eğitim hemşiresinden bu konuda destek almasını sağlayın. Yeni tanıştıysa diyabetle barışma sorunu yaşıyor olabilir. Bunlar zamanla aşılır. Size şunu önerebiliriz; en azından davranışlarınızla diyabetini büyük bir sorun gibi değil, bir yaşam biçimi olarak algılanmasına yardımcı olmaya çalışın.


Soru: Biometrik şeker ölçüm cihazları ne kadar güvenilir?

Cevap: Glukometre adı verilen ve parmak ucundan alınan bir damla kanla, şeker ölçümünü almaya yarayan aletler %10-15 hata payını barındırır ancak bugün için en ucuz ve en kolay ulaşılabilen şeker takip yönetimi budur.


Soru: 49 yaşındayım. Yaklaşık bir senedir, terleme, arada titreme ve halsizlik gibi sıkıntılar yaşıyordum. Hastaneye kontrole gittim ve insülin değerlerim incelenerek OGTT(glukoz tolerans testi) yapıldı. 75 gr'lık OGTT'de, AKS 108, 1.saat ve 2.saat 149 mg/dl glukoz bulundu. Doktor, sabah ve akşam tok karnına iki kere 850 mg'lık metformin tedavisi verdi. Bu durumda ben Tip 2 diyabetli miyim? Beslenme ve hareketli yaşama dikkat edersem bu ilaç tedavisi sonlanabilir mi?

Cevap: Tip 2 diyabetli değilsiniz ama diyabete çok yaklaşmışsınız. Prediyabetiniz var, eğer dikkat etmezseniz diyabet riskiniz yüksek. Bu durumda haftada 150 dk egzersiz yapmalı, fazla kilolarınızı vermeye ve korumaya çalışmalısınız. Yaşam tarzı değişikliği %58 oranında önler. Metformin de diyabeti önleme konusunda yararlı etkileri olan bir ilaçtır, ancak etkisi yaşam tarzı değişikliği kadar güçlü değildir.


Soru: Tip 1 diyabetliler yemekten sonra meyve tüketiyorlar ama yemekten hemen sonra yenilen meyvenin vücutta alkole dönüştüğü için siroz gibi rahatsızlıkların ortaya çıktığını duydum. Meyveyi ara öğünde tüketmek mi sağlıklı?

Cevap: Böyle bir şey doğru değil, bunlar tamamen şehir efsanesi. Meyvenin karbonhidratına uygun insülin dozunu yaptığınız takdirde yemekten hemen sonra da tüketebilirsiniz.


Soru: 15 yıllık Tip 1 diyabetliyim, Tip 1 diyabetli bir erkek arkadaşımla evlendiğimizde çocuğumuzda da Tip 1 diyabetli olur mu?

Cevap: Anne Tip 1 diyabetliyse çocukta görülme olasılığı %1, baba Tip 1 diyabetliyse bu olasılık %5'e çıkar. Sizin durumunuzda ise çocuğunuzun Tip 1 diyabetli olma riski yine %5'tir. Yani genetik katkı aslında çok fazla değildir. Çünkü hem anne hem de baba Tip 2 diyabetliyse çocuğun diyabetli olma riski %80'dir.


Soru: Acıktığımda yemekler yerine baklava ve şekerli gıdalar yöneliyorum. Sizce bunun nedeni nedir? Gizli şeker şüphesiyle test yapıldı ama bir şey çıkmadı, ileride şeker hastası olur muyum?

Cevap: Şekerli yiyeceklere yönelmek tamamen bir alışkanlık meselesidir. Bu bir hastalığın belirtisi değildir ama sürekli yer ve yıllar boyunca şekerli gıdalar tüketmekten vazgeçmezseniz diyabet olma riskiniz artar.


Soru: Yoğun insülün tedavisi nedir?

Cevap: Prof. Dr. İlhan Satman anlatıyor.


Soru: Yeşil çay, diyabeti önlemede yararlı olabilir mi?

Cevap: Prof. Dr. Zeynep Oşar Siva anlatıyor.


Soru: Diyabetik retinopatinin ilaç ile tedavisi yapılabilir mi?

Cevap: Prof . Dr. Şehnaz Karadeniz anlatıyor


Soru: Otonom Nöropati, nedir? Belirtileri nelerdir?

Cevap: Prof. Dr. Tomris Erbaş anlatıyor


Soru: Diyabetli bireylerde çorap ve ayakkabı seçimi nasıl olmalıdır?

Cevap: Prof. Dr. Nevin Dinççağ anlatıyor


Soru: Bel çevresi ölçüm değerleri, diyabet hastalığına işaret edebilir mi?

Cevap: Prof. Dr. Zeynep Oşar Siva anlatıyor


Soru: Diyabet kökenli diyare nasıl tedavi edilmelidir?

Cevap: Uzm. Dyt. Ceren Yolaçan İşeri anlatıyor


Soru: Araç kullanırken kan şekerinin ani düşmesini önlemek için hangi önlemler alınabilir?

Cevap: Prof. Dr. Zeynep Oşar Siva anlatıyor


Soru: Diyabet, adet düzensizliklerine neden olabilir mi?

Cevap: Prof. Dr. Dilek Gogas Yavuz anlatıyor


Soru: Diyabet hastaları, idrar tahlili yaptırmalı mıdır? Ne sıklıkta yaptırmalıdır?

Cevap: Prof. Dr. İlhan Satman anlatıyor


Soru: Diyabetik nöropatinin tedavisinde kan şekeri ölçümünün önemi nedir?

Cevap: Prof. Dr. Tomris Erbaş anlatıyor


Soru: Diyabetik nöropati riski ve hastanın yaşı arasında ilişki var mıdır?

Cevap: Prof. Dr. İlhan Satman anlatıyor


Soru: Diyabetin göz ve görmeye etkisi var mı?

Cevap: Dr. Şehnaz Karadeniz anlatıyor.


Soru: Diyabetik Retinopati Tanısı, Nasıl Konur?

Cevap: Dr. Şehnaz Karadeniz anlatıyor.


Soru: Diyabetli bireylerde ayak bakımı neden önemlidir ve ne şekilde olmalıdır?

Cevap: Dr. Muzaffer Altındaş anlatıyor.


Soru: Diyabet hastalarının derisinde diğer hastalıklardan farklı hangi belirtiler görülebilir?

Cevap: Prof. Dr. Ertuğrul Aydemir merak edenler için anlatıyor


Soru: Diyabeti yalnızca egzersiz ve diyet ile kontrol etmek mümkün mü?

Cevap: Uzm. Dr. Leyla Arslan sizler için anlatıyor...


Soru: İnsülin bağımlılık yapar mı?

Cevap: Prof. Dr. Zeynep Oşar Siva anlatıyor...


Soru: Hızlı ve çabuk etkili insülinlerden beklenen etkiler nelerdir?

Cevap: Prof. Dr. Hasan İlkova sizler için anlatıyor.


Soru: Diyabet hastalarının istedikleri her şeyi yiyebilmeleri mümkün müdür?

Cevap: Dr. Leyla Arslan sizler için anlatıyor.


Soru: Tip 2 diyabet hastalarında görülen damar sorunları ne gibi cinsel problemlere yol açar?

Cevap: Prof. Dr. Bülent Alıcı sizler için anlatıyor.


Soru: Diyabet tedavisi kilo alımına yol açar mı?

Cevap: Uz. Dyt. Ceren Yolaçan İşeri yanıtlıyor.


Soru: Diyabet Tedavisi, Genelde Hap Kullanımı ile Başlıyor, İnsülin Enjeksiyonu ile Sürüyor. Sadece Hap Kullanılarak, Tedavi Sürdürülebilir mi?

Cevap: Prof. Dr. Göksun Ayvaz yanıtlıyor.


Soru: Bazal insülin ve Bolus insülin nedir? Ne zaman salgılanır?

Cevap: Prof.Dr. Hasan İlkova anlatıyor.


Soru: Diyabet gözlerimizi zaman içerisinde nasıl etkiler?

Cevap: Op. Dr. Tekin Münir Ormancıoğlu anlatıyor.


Soru: Diyabet gözlerimizi de etkiler, pekala gözün yapısını biliyor muyuz?

Cevap: Prof. Dr. Şehnaz Karadeniz anlatıyor.


Soru: Diyabet Hastaları idrar tahlili yaptırmalı mıdır? Ne sıklıkta yaptırmalıdır?

Cevap: Prof.Dr.İlhan Satman anlatıyor.


Soru: Karbohidrat Sayımı Nedir? Hangi Verilere Ulaşılır, Nasıl Değerlendirilir?

Cevap: Uz. Dyt. Ceren Yolaçan İşeri anlatıyor.


Soru: Diyabet Hastaları ile İlgili En Büyük Sorunlardan Biri Nedir?

Cevap: Op. Dr. Tekin Münir Ormancıoğlu yanıtlıyor.


Soru: Diyabet tamamen iyileşebilen bir hastalık mıdır?

Cevap: Uzman Dr. Leyla Arslan yanıtlıyor.


Soru: İnsülin Uygulamasında Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Cevap: Doç. Dr. Oğuzhan Deyneli cevaplıyor.


Soru: Diyabet Tedavisinde Hastaların Hap Mı İnsülin Mi Kullanacakları Nasıl Belirlenir?

Cevap:


Prof. Dr. Hasan İlkova anlatıyor.
Soru: Hipogliseminin belirtileri, nelerdir? Acil müdahale gerektiren durumlar, nasıl tanımlanır?

Cevap:


Prof. Dr. Zeynep Oşar Siva anlatıyor.
Soru: Uykuda aşırı terleme, diyabetin işareti midir?

Cevap:


Dr. Sema Yıldız yanıtlıyor.
Soru: Diyabet, Adet Düzenini Etkileyebilir mi?

Cevap:


Prof. Dr. Zeynep Oşar Siva anlatıyor.
Soru: "Gestasyonel Diyabet” bazen gebe kadınlarda oluşan, geçici bir diyabet formudur.

Cevap:


Prof. Dr. Zeynep Oşar Siva anlatıyor.
Soru: İnsanlar, diyabet hastası olduklarını fark etmeden yaşantılarını sürdürüyor olabilirler mi?

Cevap:


Prof. Dr. Zeynep Oşar Siva anlatıyor.
Soru: Diyabette ani gelişen ve hastaneye ulaştırılmayı gerektiren durumların belirtileri nelerdir?

Cevap:


Prof. Dr. Zeynep Oşar Siva anlatıyor.
Soru: TDC' nin Halk Sağlığı ve Şeker Hastaları İçin Geliştirdiği Çalışmalar Nelerdir?

Cevap:


Prof. Dr. Nazif Bağrıaçık anlatıyor.
Soru: Erkek, Tip 1 ve 2 Diyabet Hastalarının Deneyimleyebileceği Cinsel Sağlık Sorunları, Neler Olabilir?

Cevap:


Prof. Dr. Hamdi Özkara anlatıyor.
Soru: İdrar Yolları Enfeksiyonları Açısından, Diyabet Hastalarının Karşılaşabileceği Sorunlar, Nelerdir?

Cevap:

Prof. Dr. Hamdi Özkara anlatıyor.