2019 Yılı 14 Kasım Dünya Diyabet Günü

Türk Diyabet Cemiyeti olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da 14 Kasım Dünya Diyabet Günü vesilesiyle Kasım ayı boyunca diyabet hastalığına dikkat çekmek ve diyabet hakkında farkındalığı artırmak amacıyla ‘Diyabeti Tanı, Aileni Koru’ teması çerçevesinde bir dizi etkinlik gerçekleştirdik.

Öncelikle 11 – 17 Kasım haftası boyunca tip2 risk faktörlerine ve belirtilerine yönelik hazırladığımız 25 sn’lik bilgilendirme filmimiz ve bu konularda mesajlarımızı içerek afişlerimiz, toplu taşıma araçlarının içindeki ekranlarda, billboardlarda, yollardaki afiş panoları gibi birçok alan kullanılarak halka ulaştırıldı. Türkiye Futbol Ligi’nin iki büyük takımı olan Kasımpaşa 8 Kasım’da, Sivasspor ise 9 Kasım’da oynadıkları maçlarına ‘Diyabeti Tanı, Aileni Koru’ yazılı pankartımızla çıktı.

Yine 11 – 17 Kasım haftasında İstanbul’un iki kalabalık lokasyonu olan Kadıköy ve Üsküdar’da diyabet farkındalık noktaları kurarak, uzmanlarımız işbirliğiyle bilgilendirme çalışması, Tip2 Diyabet Risk Testi uygulaması yaptık. Aynı zamanda toplu zumba yaparak ve kendi enerjinle içecek yapabileceğin smothie bisikletiyle,diyabetin önlenmesinde ve diyabet yönetiminde hareket etmenin önemini vurguladık.

Kasım ayı boyunca yerel yönetimler, işyerleri ve okullarla ‘Diyabet farkındalığı ve sağlıklı beslenme’ konularına yönelik olarak bir dizi bilinçlendirme toplantıları düzenledik. Sadece bu toplantılarla 1180 kişiye diyabet farkındalığı ve sağlıklı beslenme eğitimi verdik.

15 Kasım 2019 Cuma günü İstanbul’un en büyük ve turistik yeri olan Beyoğlu’nda kalabalık bir grupla birlikte ‘Diyabet Farkındalık Yürüyüşü’nü gerçekleştirdik.

Ayrıca Türkiye’nin en önemli tarihi mekânlarından biri olan Galata Kulesi 14 – 15 Kasım tarihleri arasında farkındalık yaratmak için mavi ışıkla aydınlatıldı.

Diğer yandan tamamı Tip 1 diyabetlilerden oluşan koşu takımımız Team1;diyabet farkındalığını arttırmak ve diyabetlilerinde herkes gibi spor yapabileceğini göstermek amacıyla 3 Kasım’da 41. İstanbul Maratonu’nda koştu. Bu maraton öncesi yarışçılar, destekçileri birlikte mavi halka oluşturarak dikkat çekti. Aynı zamanda Team1 Takım Kaptanımız Gürkan Açıkgöz; Fransız Canal Aventure’un düzenlediği Roadsign Continental Challenge “5 Kıtada 5 Ultra Maraton” yarışının 10 -15 Kasım tarihleri arasında Afrika’da koşulan 220 kilometrelik etabına katıldı. Gürkan; tip1 diyabetli tek katılımcısı olduğu bu yarış serisinde da 2019 yılında da en yüksek puanı alarak 1. olarak tamamladı.

1 – 25Kasım tarihleri arasında yaklaşık 13.250 kişiye Tip2 Diyabet Risk Testi uygulaması gerçekleştirdik. Ayrıca yaptığımız çalışmalar 296 farklı yerel medya organında (TV, internet, gazete) haber oldu.