Diyabet Koşu Takımı 1 Yaşında

Dr. Ecz. Metin Uyar'ın, 'İyilik & Sağlık' köşesinden:


Tamamı Tip1 diyabetlilerden oluşan diyabet koşu takımı TEAM1 başarıdan başarıya koşarak 1. yılını tamamladı.


Geçtiğimiz hafta öğrencilerim sunum yapıyordu. Konumuz sağlık profesyonellerinin hastalarla nasıl iletişim kurması gerektiğiydi. İçlerinden biri (Zeynep) diyabeti seçmişti ve "Ben de bir diyabet hastasıyım" diyerek konuşmasına başladı. Kendisi gibi eczacı olacak arkadaşlarına "Bize acımayın. Bize 'Daha kötü durumlar da var' demeyin" dedi.


Sınıftakiler meraklanmıştı "Peki ya ne yapmalıyız" diye sordular. Tip1 diyabetli öğrencim "Bizi motive edin. Başarabileceğimizi söyleyin" dedi. Başarabilirsin Zeynep! Senin gibi Tip1 diyabetlilerden oluşan bir koşu takımı bal neler yapıyor.


İLHAM KAYNAĞI

TEAM1 tamamı Tip1 diyabetlilerden oluşan bir koşu takımı. Bugüne kadar 8 maratona katıldılar. 2018'de 4 kıta yarışını serideki en yüksek puanı alarak tamamlayan Takım Kaptanı Gürkan Açıkgöz "yılın şampiyonu" oldu. Toplumda diyabetin doğru tedavi, sağlıklı beslenme ve aktif bir hayat ile düzgün yönetilmesi mümkün bir durum olduğu bilincini yaratmayı hedefliyorlar.


17 milyon kişi

Tip 1 diyabet insülinin pankreasta hiç üretilmediği ya da çok az üretildiği bir hastalıktır. Hastalar dışarıdan insülin kullanmak zorundadır. Tip 1 diyabet genellikle çocuklarda ve genç erişkinlerde ortaya çıkar.


Uluslararası Diyabet Federasyonu'nun son çalışmasında dünyada yaklaşık 17 milyon kişide Tip1 diyabet olduğunu tespit etmiştir.


Rol model gerekiyor

Dünyada 542.000 çocuk Tip1 diyabet hastası. Onlara rol modeller gerekiyor. Bu nedenle Tip1 diyabetlilerin yaşamın her alanında olduğu gibi spor konusunda da engel tanımayacağını gösteren TEAM1'i önemsiyorum. Projeyi oluşturan Türk Diyabet Cemiyeti'ni ve takım sponsoru Novo Nordisk'i kutluyorum. TEAM1 Outdoor Fitness Türkiye tarafından "En İyi Sosyal Sorumluluk Projesi" seçildi. Altın Havan Ödülleri'nde de Sosyal Sorumluluk Ödülü kazandı.